Montage

Bij Verhoef-Service installeren we binnen een dagdeel het zonnepanelensysteem op uw dak. Hoe dat in zijn werk gaat? Lees hieronder de stap voor stap uitleg.

Zonnepanelen plaatsen stap voor stap

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen en daar dienen monteurs de juiste voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Soms moet er een steiger gebouwd worden aan uw gevel, zodat installateurs veilig op uw dak kunnen werken. Ook moet er nagedacht worden over hoe de bekabeling kan lopen en waar de omvormer geplaatst kan worden.

1. Installatie zonnepanelen op het dak
Voor zowel schuine als platte daken bestaan er specifieke montagematerialen. Click-Fit en Flat Fix zijn veel gebruikte producten van de Nederlandse fabrikant Esdec. Deze montagematerialen voldoen aan alle veiligheidseisen en zijn uitvoerig getest. De bevestiging van de zonnepanelen vergt geen grote aanpassingen aan de dakconstructie, zodat het risico op schade en lekkages tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin (pannen)dak gebruiken de installateurs vaak haken die onder dakpannen geplaatst worden. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de panelen boven het pannendak komen te liggen, maar niet op de dakpannen steunen.

montage rails

Op platte daken worden de zonnepanelen veelal in metalen profielen geplaatst, zodat ze schuin op uw dak komen te staan. De profielen worden niet vastgeschroefd in het dak om lekkages te voorkomen. Ballasttegels zorgen ervoor dat het zonnesysteem stevig vaststaat.

montage zonnepanelen

2. Plaatsing omvormers
Tijdens de installatie van zonnepanelen installeert een andere monteur de omvormer(s), die wordt opgehangen aan een muur in de woning. Doorgaans komt de omvormer in de CV-ruimte, een was- of bergruimte of in de meterkast. Zo heeft u er geen last van. De grootte van een omvormer is over het algemeen te vergelijken met een desktop computer. Er wordt vervolgens een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd naar de groepenkast. De meeste zonnestroomsystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije groep in de groepenkast. Wij plaatsen voor de juiste werking van uw systeem altijd een nieuwe geschikte automaat in de groepenkast.

omvormer

3. Controle en monitoring zonnesysteem
Een zonnestroomsysteem begint te werken als alle stekkers zijn aangesloten en er zonlicht op de panelen valt. Na de installatie van zonnepanelen dient er natuurlijk gecontroleerd te worden of de installatie correct werkt. Dit wordt uiteraard aan u getoond. Met online monitoring tools kunt u zelf in één oogopslag zien wat er wordt opgewekt. Meer inzicht betekent meer besparen. Zo bent u altijd op de hoogte van de prestaties van uw systeem.


Installatie zonnepanelen bij Verhoef-Service

De installatie van een zonnesysteem lijkt een flinke klus, maar voor onze gespecialiseerde installateurs is het dagelijkse kost.
Zij hebben ruime ervaring in het plaatsen, beschikken over de benodigde certificaten en werken volgens de juiste richtlijnen.

Uiteraard leggen de installateurs de bekabeling zoveel mogelijk buiten het zicht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kruipruimte of een kabelschacht. Onze elektromonteur zal een extra groep plaatsen in uw groepenkast, zodat het systeem veilig is gezekerd. Ook als u zelf nog een vrije groep hebt in de groepenkast, plaatst de installateur een extra eigen groep.

uitbreidingskit
Oude groepenkast; geschikt gemaakt voor zonnepanelen d.m.v. een uitbreidingskit

Als alles is aangesloten meten onze installateurs het hele zonnesysteem nog een keer door. Zo weten we zeker dat alles correct is aangesloten. Bij daglicht kunt u direct de omvormer in werking zien en zo de eerste kilowattuur opgewekt zien worden.
Voordat onze monteur weg gaat, zullen zij nogmaals alles met u doorlopen.