Schuin dak

Zonnepanelen voor een schuin dak

Schuine daken en zonnepanelen bevestigen

In veel gevallen zijn schuine daken bedekt met dakpannen, van Oud-Hollandsche tot sneldekkers. Deze dakpannen rusten op panlatten waar dakhaken aan bevestigd worden. Soms worden de dakhaken geschroefd, maar dan moet er wel voldoende houvast zijn. Aan deze dakhaken bevestigen we een rails waar, in een later stadium, de panelen op worden bevestigd.

schuin dak

Golfplaten

Het plaatsen van zonnepanelen op golfplaten daken gebeurt door middel van stokschroeven. De stokschroeven worden (waterdicht) in de golfplaten geschroefd en daaraan bevestigen we haken voor de rails. Het is van belang om de afstand tussen de gordingen en dwarsliggers goed na te meten. Als die (te) ver uit elkaar liggen, dan is de stevigheid vaak onvoldoende en is plaatsing lastig. Een ervaren solarteur kan dit precies berekenen.

Leisteen en zonnepanelen

Bij een leistenen dak is het plaatsen wat ingewikkelder, maar vaak niet onmogelijk. De dakhaak wordt dan in het ondermateriaal geschroefd en vervolgens worden de leistenen weer teruggeplaatst. Aan de dakhaken bevestigen we de rails en daarop de zonnepanelen.

Rieten daken en zonnepanelen

Op rieten daken kunnen geen zonnepanelen geplaatst worden. Een rieten dak zakt door de jaren heen wat in. Ookal bevestigen we de panelen met voldoende afstand tot het riet, dan zorgt het inzakken van het riet ook voor verzakking van de panelen, waardoor ze mogelijk in aanraking komen met het riet. Daarmee komt ook de brandveiligheid in gevaar, want de panelen kunnen behoorlijk heet worden. Er zijn dus technische complicaties, maar ook is het moeilijk om een verzekeraar te vinden om uw woning te verzekeren.

Schuine bitumen daken en zonnepanelen

Ook op een schuin dak met bitumen kunnen zonnepanelen geplaatst worden, mits de bitumen direct op het houtwerk ligt. We gebruiken dan haken met een T-stukje (bitumenhaak) die op het dak vastgeschroefd kan worden. De schroeven worden met rubbers of sikaflex waterdicht gemonteerd. Op deze T-stukken wordt een haak geplaatst waar de zonnepanelen op gemonteerd kunnen worden. Indien onder de bitumen eerst een (dikke) laag isolatie ligt, is montage onmogelijk.

Het plaatsen van een draagconstructie, zoals bij platte daken, raden wij af bij een hellingshoek van meer dan 10 graden. Het zonnepaneelsysteem gaat onder invloed van wind schuiven en de kans dat daardoor scheuren in uw dakbedekking ontstaan zijn, met lekkage als gevolg, is te groot.

Meer informatie »

Shingles en zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen op daken met shingles gebruiken we bitumenhaken of leisteenhaken. De keuze voor het bevestigingsmateriaal is afhankelijk van het soort shingles.

Asbestgolfplaten en zonnepanelen

Als professioneel installatiebedrijf mogen wij niet op daken werken waar asbest in verwerkt is. Bevat uw dak asbest? Dan dient dit eerst verwijderd te worden door een gespecialiseerd bedrijf. Voor agrarische bedrijven bestaat in sommige provincies een subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Deze regeling maakt het mogelijk om in één keer het dak te verbeteren.

Damwandprofieldaken en zonnepanelen

Een damwandprofieldak is bijna hetzelfde als een golfplatendak. Het verschil is dat we hier bij montage kiezen voor beugels. Beugels plaatsen we in combinatie met een strook EPDM om ervoor te zorgen dat de schroeven (metalen zelftappers) de beugel waterdicht op het damwandprofiel trekken.